7 Şubat 2010 Surdibi Buluşması - Önkeşif

2 Şubat ön keşif gezisi (Fırat, Egemen, Serin)
Erişilebilirlik değerlendirmeleri:

Beyazıtağa Sosyal Tesisi-Topkapı:
Yola çıkış yaya ve özürlü araçları ile iki gurup halinde olacak. Yayalar Fetihkapı-Edirnekapı arasındaki tramvayı ve Edirnekapı Surları’nın iç tarafına giren merdivenlerden sonraki yolu kullanacak. Araç ile gelenlerle yayalar Tekfur Sarayı önünde buluşacak. Araçlarla ilgili sorun olursa diye (“b planı” olarak), akülü olmayan aracı ile tekerlekli sandalye kullanma kabiliyeti yüksek olan arkadaşlarla tramvay yolunu kullanmayı araştırdık.

Fethikapı-Edernekapı Tramvay Yolculuğu:



Fetihkapı durağı sorunsuz. Edirnekapı durağı içindeki asansör yapım halinde. Görevli Ferhat Bey’den aldığımız bilgiye göre Şubat-Mart’a kadar yapım sürermiş. Yeraltındaki duraktan çıkış sağdaki yürüyen merdivenden yapılınca daha güvenli bir noktaya çıkılıyor. Bu merdivenler iniş merdiveni, ancak görevliler yönünü değiştirebiliyor.

Edirnekapı-Ayvansaray Yürüyüşü:

Çıkılan noktada Edirnekapı ya da resimde görülen Mihrimah Cami yönüne yürünürse aşırı dar kaldırımlara takılınıyor. O yüzden geri yönden dönüş yapılıp 1184 #’lu İETT otobüs durağının önünden geçerek Edirnekapı kavşağına ulaşılabilir.

Durağa giden kaldırım düzgün ancak bir yerde yüksek ve rampasız kesinti var. Pratik bir biçimde 153’ten rampa istenebilir.

Ayrıca kaldırımın darlaştığı bir nokta var. Trafik hafifse bu kaldırımlar yerine cadde kenarı kullanılabilir


Daha sonra 1456#’lu trafik ışıklarıyla çevrili kavşağın bütün yaya geçidi noktalarına rampa gerekiyor.

Şu anda cadde kenarı aşırı dikkatli bir kullanımla geçit verebilir. Sonra Kariye’li Surdibi Buluşması güzergahı izlenerek Tekfur Sarayı’na ulaşılabilir. Fevzi Paşa Caddesi üzerindeki Kariye Müzesi tabelasına kadar yine cadde kenarı kullanılabilir. Devamındaki yol 13 Aralık gezisinden bildiğimiz gibi asfalt-arnavut kaldırımı karışımı ve yokuşlu. B planı uygulamak istemediğimiz bir plan!

Tekfur Sarayı
Saray önü park girişinde rampasız basamaklar var. Hava da kötüyse rehber anlatımını kalıntılar önünde uzayan sokak üzerindeki araçlarla, parkta duran yayalar arasında yapabilir. Araçtan inilmediyse hemen arkadaki kuş pazarının otoparkına gitmek hiç sorun olmaz. Araçtan inmek isteyenler için yol arnavut kaldırımı olsa da çok kısa, t.s.’ler sürülerek ya da itilerek aşılabilir.

Kuş pazarı
Hava izin veriyorsa burada herkes araçtan inmeli, kuşların arasına dalmak için☺. İsteyen Altınay Spor Kulübü lokalinden çay alır, içeride ısınabilir. Sonra herkesin araca binmesini öneriyoruz. Güven’i kim tutar!:) 50 m kadar bir arnavut kaldırımından sonra yol asfalta dönüşüyor ama yer yer dik yokuşlu ve görecek bir şey yok. Ta ki:

Kasturya Sinagogu’nun kapısı (kendisi artık yok☹ )
Yol trafiğe açık ve dar, önünde duraklama olanağı olmayabilir. Yayalar bu noktada daha şanslı olacak. Ama Egemen onlara vereceği bilgiyi araçtaki arkadaşlarımıza simitçi önünde verecektir.

Eğrikapı-simitçi
Surların bu kapısını araçtan da olsa görmek mümkün, önünde manevra alanı var. Simitçi keşif sırasında simitleri tüketmişti. Pazar günü için 13:00’e kadar en az 30 simidi bizim için ayırma sözü verdi. İsteyen tam karşısındaki kıraathaneden çay alabilir. Tekerlekli sandalye ile girmeye uygun geniş koridoru ve masaları var.

İvaz Efendi Cami
Mimar Sinan’ın çok önemli olmayan bir yapıtı olan bu cami girişinde iki basamak ve dar ve rampasız bir kaldırım var. Sandalyeleri aşırmak için birkaç kişi gerekecek. Ancak değer çünkü:

Cami terasından Anemas zindanları-Anemas Kafe
İçine girme izninin şu an olmadığı ve zaten t.s. ile olanaksız göründüğü (?) zindanlara oldukça kapsayıcı bir kuşbakışı sağlayan İvaz Efendi Cami’nin terası ilk girişten sonra engelsiz. Burası t.s. kullananların özürlü aracından inmesine değer. Hemen yanındaki Anemas Kafe girişi de sorunsuz. Ancak Salı günü bir dizi çekim ekibi vardı. Dolu olursa 10 t.s. içeriye sığmaz.

Blaherna Kilisesi & Ayazması

Kilise girişinde tek basamaklık bir engel var. (Buraya rampa pratikçe 153’ten istenebilir.) İçerisi çok ferah, uzun bir koridorla kiliseye ulaşıyor. Nartekse giriş engelsiz. Ancak naos ve ayazma bölümü önündeki geniş kapı 8-10 basamakla devam ediyor. Tekerlekli sandalye kullananlar kapı önünde, diğerleri naos bölümünde olmak üzere anlatım yapılabilir. Görevli Can Bey de orada olacak, Zafer Bey olursa tadından yenmez☺ Egemenimiz zaten var. Ayazma suyunu plastik şişeden de olsa aşağı inemeyen arkadaşlarımıza uzatabiliriz.

Dosyayı hazırlayan: Serin Erengezgin, 3 Şubat 2010.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder