Topkapı'da Neler Oluyor?


İki pazar önceydi.

Havalar buz gibi soğuk, rüzgarlı ve yağmurluydu. Saat sabah 10 civarı. Topkapı Kaleiçi Meydanı'nda 30 küsür (tam rakam 34'tü, yanılmıyorsam) Adım Adım'cı ve TOFD'li arkadaş Fatih belediyesinin sosyal tesislerinde buluştuk. Önce hep birlikte kahvaltı edecek, sonra bazılarımız koşarak, bazılarımız yürüyerek, bazılarımız iterek, bazılarımız itilerek, bazılarımız pusetin içinde uyuklayarak, bazılarımız TOFD'nin minibüsünde 2.5-3 kilometre uzaklıktaki Kariye Müzesi'ne gidecektik. Gittik de. Güzel bir kafileydik. Yazının sonundaki kısa slayt gösterisini izleyin...

Gerçekten, ne işimiz vardı orada?

Bir kere Egemen'in olağanüstü rehberliği eşliğinde hem İstanbul'un bu en ilginç ve bir o kadar da az bilinen kara surlarını keşfetmeye başladık, Kariye'nin o eşsiz mozaiklerinin tek tek öykülerini dinledik. Kariye'nin içi de soğuktu (ki oturan arkadaşlarımız bizden daha çok üşüdüler) ama biz bıkmadan sorduk, Egemen de sıkılmadan cevapladı uzun uzun. Sonrasında da karşıdaki kahvede sıcak sahlep ve çay içtik. Çok keyif aldık hepimiz.

Ama sadece "kültürlenmek" değildi amacımız.

Hep birlikte -yani kadın/erkek/çocuk/yaşlı/yürüyen/yürüyemeyen/koşan insanlar olarak- güzergahımız üzerindeki erişebilirlik durumunu saptamaktı. Yaşayarak. Saptadığımız engelleri fotoğraflıyoruz ve küçük notlarla birlikte "rapor" şeklinde biraraya getiriyoruz. İlk raporumuzu Ocak'ta Büyükşehir ve ilgili ilçe belediyelerine sunmayı hedefliyoruz. Daha şimdiden önemli bir başarımız var. Meydandaki belediye tesisinde bizim telkinlerimiz ve yardımlarımızla (sevgili Serin ve tesisin müdürü Cumhur Bey sağolsunlar!) yeni bir engelli tuvaleti yapıldı.

Biz bu yaptığımız işe İSTANBUL'A ÇIK! diyoruz. Engelli veya engelsiz, yetişkin veya çocuk, genç veya yaşlı - yaşadığımız kentin sokaklarına çıkmak, çıkabilmek istiyoruz. Bunun için önümüze çıkan tüm fiziki engelleri saptayıp, kayıt altına alıyoruz ki bu engellerin giderilmesi için takip edilebilir, tekrarlanabilir bir model oluşsun. İstanbul açık olsun. Hepimize ve herkese. Adım Adım'ın ana misyonundan esinlenerek hem hareket ediyoruz, hem de iyi bir şeyleri harekete geçirmeye çalışıyoruz.

Projemize Yedikule-Ayvansaray arasında uzanan surlar bölgesinde başladık. Her ayın ilk pazar sabahı, vaktinde "geçilmez, aşılmaz engel" denilen bu surların Fatih Sultan Mehmet'in orduları ile macar topçu Urban'ın dev topunun yardımıyla geçildiği, aşıldığı noktada, yani "Topkapı"da buluşuyoruz.

Bir sonraki buluşmamız 3 Ocak Pazar sabahı olacak. Bekliyoruz!
(Suna)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder