Sultanahmet gezisi ön çalışmaları sürüyor, Ağustos duyurularını takip edin!

"Surdibinden Dışarı!"-Yerebatan Sarnıcı Gezisi

Erişilebilirlik açısından önkeşif raporu:

Kaşifler: Ahmet Kanoğlu, Sevgi Damlamaz

Tarih: 17 Temmuz 2010, Cts

Ahmet anlatıyor:

Sevgi'nin manuel tekerlekli sandalyesi ile katıldığı bu önkeşif ziyaretine tramvayla gittik:


Zeytinburnu-Kabataş Tramvay hattı: "Sultanahmet" durağı.

Duraktan sarnıca kadar erişimde sorun yok. Ancak kişi tek başına gitmek isterse tramvay hattını aşarak karşı kaldırıma geçerken yardım istemek zorunda kalabilir.

Yerebatan Sarnıcı girişi:

(Ahmet'in daha önce bilgi edinmek için gittiğinde öğrendiği üzere tekerlekli sandalye için giriş ve çıkış aynı yerden: arkadan yapılıyor.)

Arka girişe giderken bir Kafe'nin içinden geçiliyor. Orada yüksek bir basamak var, ancak tek kişinin yardımı ile aşılabiliyor. Tekerlekli sandalye akülü ise iki kişinin yardımı gerekebilir.

Sarnıca engelli giriş çıkışı için kullanılan asansörün önünde de bir basamak var, daha alçak, akülü araçla bir kişi yardımıyla kullanılabilir.

Asansör çok çok yavaş, iniş çıkış 5 dakika sürüyor. (Örn., 8 kişi tekerlekli sandalye ile gelse, 40 dakika yalnızca giriş çıkış için hesaplamak gerekecek...)

Sarnıç içi:

Zemin uygun, bu özel atmosfere girmek çok güzel. Erişimi çok zor olan bir nokta var. Sütun dibinde ters Medusa başının bulunduğu bölüme inmek için 8 basamak aşmak gerekiyor. Güvenlik görevlisinin yardımcı olma sözü: "Buraya inmeyi mutlaka isteyen olursa yardımcı oluyoruz."

Sonuç:

Görevlilerin kapanış saatine yakın gelinmesi yardımcı olmayı zorlaştırır uyarısını dikkate alırsak çok engellenmeden çok güzel bir gezi başlangıcı yapacağımızı söyleyebiliriz. Ayrıca genel olarak seçme olanağı olanların akülü değil de manuel tekerlekli sandalye ile gelmesini öneriyoruz.

Bu gezi noktası Ağustos ayında yapmayı planladığımız ve sitede daha geniş duyuracağımız Sultanahmet Gezisi güzergahının ilk durağı olacak! Haberlerimizi bekleyin.

Raporu hazırlayanlar: Ahmet Kanoğlu & Serin Erengezgin, 26 Temmuz 2010.


 


 


 

Sul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder